Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken
På pallen igen. I mitten SM-guldmedaljören, Janne Nordh, Lidköpings Flygklubb, till vänster tvåan, Ronny Eriksson, Ljusdal FK och till höger Richard Swanström på tredje plats. Foto: Pamela Persson

Tredje raka för Janne

Publicerad av Janne Andersson

LFK:s Janne Nordh tog segern i sin tredje raka tävling för året när det på lördagen stod klart att han vunnit SM i racing-klassen.

Tävlingen, som hölls i Herrljunga, var dessvärre behäftad med ett för segelflyg synnerligen olämpligt väder. I klubb- och juniorklassen fick man ut två tävlingsdager, medan man i racing bara fick ut en. Detta räcker dock för att ha ett giltigt mästerskap och när tävlingen avslutades på lördagen hittade vi, för tredje tävlingen i följd, Janne Nordh överst på pallen. Tidigare under säsongen har han vunnit i Klix, Tyskland, och i Uppsala Masters.

– Ja, det blir ett hat trick, om nu det finns i den här sporten, och det känns ju kul, säger Janne Nordh när hemsidesredaktionen når honom efter att tävlingsledningen meddelat att även lördagens flygningar ställs in på grund av vädret.

Men vad tycker du om vädret under tävlingen då?

– Det kan vi inte uttrycka i skrift. Jag hade hellre blivit tvåa efter fem bra tävlingsdagar än vunnit tävlingen efter en dålig. Det är inte så viktigt att vinna SM längre, utan det som betyder något är träningen.

– Men vädret rår man inte på. Jag brukar säga att en bra sommar så får man ut kanske 50 procent av möjliga dagar, men så var det verkligen inte här. Vi hade ett bra väderfönster, men tyvärr infann det sig på kvällen och natten mellan onsdag och torsdag. Det låg tolv timmar fel i tid, säger Janne som under avlysta tävlingsdagar, förutom det vanliga det vanliga ”skitpratet” med tävlande och funktionärer, hunnit med att åka hem och titta till huset, och även en svamprunda.

Den 28 juli går resan mot årets höjdpunkt på tävlingskalendern, EM, som hålls i Tjeckiska Tabor den 3 till 17 augusti.

Vågar vi hoppas på en fjärde tävlingsseger i följd?

– Det blir tufft. Det finns ett tiotal piloter som har kapacitet att vinna och sedan är det alltid några ”up and coming” som man inte har koll på. Och tittar man statistiskt så är det ännu svårare att försöka försvara en EM-titel, säger Janne Nordh.

I de nu avslutade SM-tävlingarna i Herrljunga placerade sig klubbens övriga deltagande piloter enligt följande (racing-klassen): Börje Ragnarsson och Claes Andersson kom på tionde plats och Torbjörn Olsson på 13:e. Vi hade inga tävlande i övriga klasser, men i klubb segrade Elias Severholt, Eskilstuna FK, före Hans Forsberg, Herrljunga FK, och Erik Ottosson, Herrljunga FK. I JSM segrade Elias Severholt, Eskilstuna FK, med Ludvig Jauring, Arboga FK på andra plats och Linus Öhman, Skövde FK, på tredje.

För fullständiga resultat se Soaring Spot.

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m Stråket ej i bruk!
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)