Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken
Såhär ser förslaget på placering av den nya gräsbanan ut.

Så är planen för det nya stråket

Publicerad av Janne Andersson

Vår ordförande, Börje Ragnarsson, delger oss vad som händer i frågan med det nya stråket – förlåt, gräsbanan.

Som många av oss sett så är monteringen av solcellsparken i full gång och driftsättning kommer förmodligen ske i höst. För tre år sedan presenterades kommunens planer på solpark på Hovby flygplats och 65 hektar stor var ytan som skulle byggas på. När det gått ett år bantades det och 25 hektar på södra sidan om asfaltbanan var nu planen. Senaste budet är en yta om 32 hektar.

Man utsåg ett företag som skulle arrendera marken och bygga och sedan driva anläggningen. Better Energi är ett danskt bolag och det var de som fick förtroendet att hyra marken i 30 år.

Vi blev inbjudna till informationsmöte, vårt grässtråk skulle det byggas på, men det var inga problem, ”ni får ny bana som vi anlägger”, fick vi höra.

Segelflygklubben föreslog en placering mellan taxibanan och stora banan men det fick vi inte igenom, avståndet till asfaltbanan var för litet. Ett nytt förslag togs fram med hjälp av Henrik Svensson från Segelflyget och är överlämnat till flygplatsbolaget och Better Energy. Måtten är 1000 x 40 meter med viss möjlighet till förlängning vid start. Det är en separat bana som kan användas även om stora banan är upptagen av annat än flyg, en fördel jämfört med första förslaget.

Anläggningen innebär att ytan förses med dränering, planeras, gräsmatta anläggs, staket flyttas, träd som står nära tas bort och banmarkering görs. Flygplatsens representant har en idé om att robotklippare ska ta hand om klippningen.

Nu väntar vi på att det genomförs snarast. Nedan kan ni se bilder på hur det är tänkt.

Flyg mycket och säkert – Börje

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m Stråket ej i bruk!
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)