Luftfartsverket informerar

Publicerad av Janne Andersson

Med anledning av förändringar i tillgången till övervakningsinformation vid åtta flygplatser vill Luftfartsverket, LFV, informera om bakgrunden och samtidigt berätta hur de jobbar med frågan inför årets säsong.

Även om det kanske inte i första hand påverkar oss här i Lidköping, kan det vara av intresse:

”Information inför säsong 2024

Vi får just nu en del frågor med anledning av förändringar i tillgången till övervakningsinformation vid åtta flygplatser. Vi vill med detta brev informera om bakgrunden och samtidigt berätta hur LFV jobbar med frågan inför årets säsong. LFV har tidigare erbjudit åtta av Sveriges privata flygplatser ett avtal, som gjort det möjligt för flygplatserna att använda LFVs operativa nätverk för att få tillgång till övervakningsinformation. Sedan 2019 nytecknar eller förlänger LFV inte avtalen utan erbjuder istället flygplatserna en möjlighet att ansluta sitt eget nätverk till LFVs centrala anslutningspunkt för att få tillgång till samma information.

De åtta flygplatser som påverkas av förändringen är Arvidsjaur, Kristianstad, Ljungbyhed, Skavsta, Trollhättan, Västerås, Växjö och Örebro.

Trots att LFV i god tid meddelat flygplatserna om förändringen, har ingen flygplats till dags datum anslutit sitt nätverk till LFV. Tyvärr finns det därför en risk för att detta kan påverka er säsong. För aktuell information om status i flygplatsernas arbete hänvisar vi till aktuell flygplats.

Årets säsong för segelflyg och fallskärmshoppning

LFV har under säsong avtal med olika klubbar för lån av så kallade flygsportsektorer. Den luft som LFV kontrollerar påverkas inte av den förändrade situationen. Det gör däremot de sektorer som ligger i gränsytan till de luftrum som kontrolleras av annan aktör, som flygtrafikleder från ovannämnda flygplatser.

LFV för just nu dialog med lokala klubbar för att hitta så bra lösningar som möjligt under gällande förutsättningar.

Hälsningar

Anna Granberg, Direktör Operations

Petter Eklund, Direktör En route”

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)