Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

Janne Nordh Europa-mästare!

Publicerad av Janne Andersson

Till sist, efter flera dagars slit i oftast ganska marginellt väder, kunde Janne Nordh äntligen titulera sig Europamästare i segelflyg.

– Det är min första internationella mästerskapstitel och något som jag väntat på sedan mitten av nittiotalet, säger Janne Nordh när vi når honom strax före avslutningsfesten.

– Jag har vetat att jag har potentialen, men inte nått hela vägen. Det här är en framgång för hela segelflyg-Sverige.

Efter att ha legat på första plats i totalen under stora delar av tävlingen blev det en spännande avslutning då polacken Lukasz Blaszczyk hela tiden knappade in och inför sista dagen låg endast 33 poäng efter. Dock visade det Litauiska vädret sig från sin sämre sida och sista tävlingsdagen ställdes in, varmed Janne Nordh var klar som Europa-mästare i standardklassen i segelflyg.

– Det känns så jäkla skönt att till sist få utdelning på allt slit och allt tävlande. Speciellt efter en tung period med cancern och dödsfall i familjen.

Vädret har under tävlingen varit tämligen växlande.

– Jag skulle beskriva det som typiskt svenskt regnskursväder med mycket utflakningar, där det gällde att flyga taktiskt, och så ett par riktiga racingdagar.

– Jag körde mitt eget race fullt ut och tittade inte alls på vad konkurrenterna höll på med.

Det som var ett viktigt steg mot segern var lördagen, då hälften av piloterna landade ute medan Janne tog dagssegern.

– Där tjänade jag många viktiga poäng på motståndarna. Bland annat då på Lukasz Blaszczyk som var en av de som landade ute.

Jämna prestationer, och ingen dagsplacering sämre än tolfte var receptet för en efterlängtad internationell toppmedalj.

– Sista dagen flög jag litegrann på säkerhet. Låg bra till fram till andra brytpunkt, kom lite fel och valde att inte trycka på och riskera att hamna på lågan, säger Janne som kom på tolfte plats den dagen.

Prisutdelningen hålls på lördag förmiddag klockan tio, och Janne beräknar att han är hemma igen på måndag.

Lidköpings Flygklubb gratulerar och hälsar Europa-mästaren välkommen hem till Hovby!

Janne var ende svensk i tävlingen som hölls i Pociūnai i Litauen 3 till 15 juli och totalt deltog 28 piloter i standardklassen. Man tävlade också i klubb- och 15-metersklasserna. Här kan du se hela resultatlistan.

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)