Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

Lär dig segelflyga i sommar!

Publicerad av Rasmus Johansson
Detta inlägg publicerades för mer än 1 år sedan och innehållet kan därför vara utdaterat

Utbildningen innehåller mycket flygpraktik i våra tvåsitsiga segelflygplan med dubbelkommando, där eleven sitter i framsits och läraren i baksits.

Teorin består av att lära sig grunderna i manövrering av flygplanet samt följande: Flygmateriel och instrument, Aerodynamik och flyglära, Meteorologi, Bestämmelser för flygning och luftrum, Flygmedicin, Navigation samt Radiotelefoni.

Under den pratkiska utbildningen lär man sig att flyga i olika väder. För att komma upp i luften har LFK en motorseglare som bogserar upp oss till 500 meter. Om ingen termik finns så glider vi ner till landning där vi startade. Vid termik så blir flygningarna längre- kan bli över timman.

Flygträningen börjar med 20 flygningar i dubbelkommando (DK) för att sedan följas av ensamflygningar (EK) där läraren står på marken men har dubbelriktad radiokontakt med eleven.

Efter de tre första ensamflygningarna varvas flygningar i DK och EK upp till 57 flygningar med olika innehåll. I slutskedet på utbildningen flyger eleven in sig på ett ensitsigt segelflygplan. Vi har under alla våra flygningar dubbelriktad radiokontakt, dels med lärare men också med andra flygplan i vårt närområde runt Hovby flygplats.

Årets kurs är den första sedan pandemin bröt ut. Vi får därmed förhålla oss under utbildningens olika skede för att hålla oss inom Folkhälsomyndighetens krav. Vi är mest utomhus men under den teoretiska utbildningen blir det i väl ventilerade lokaler och med ett fåtal elever.

Tanken är att vi startar med en intensivvecka där vi kan integrera teorin med flygandet på ett optimalt sätt. På morgonen startar vi klockan 10 med teorin, för att efter lunch kunna flyga övningarna i våra tvåsitsiga segelflygplan.

Den som inte kan vara med hela första veckan behöver inte misströsta. Mycket av teorin kan man läsa själv i vår kurslitteratur. Repetition av de olika momenten ingår i utbildningen.

Segelflyg är till för alla åldrar och kön. LFK har elever från 15 år, till över 60 år. Med högre ålder kan det kanske ta lite längre tid med själva flygträningen, det är trots allt tre dimensioner vi rör oss i. De flesta år har vi också någon kvinnlig elev men vi hoppas på fler för att få god harmoni i vår grupp.

Den som vill se segelflygutbildningen i ett led till fortsatt verksamhet inom flyget, militärt eller civilt, har en god grund att stå på. LFK har under åren skolat många piloter som sedan gått vidare till flygvapnet och till det civila flyget.

För mer information om skolningen kontakta gärna skolchef Magnus Kjällström på 070-712 42 46.

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m Stråket ej i bruk!
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)