Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

En flygdag i maj

Publicerad av Rasmus Johansson
Detta inlägg publicerades för mer än 1 år sedan och innehållet kan därför vara utdaterat

Det blev en mycket uppskattad flygdag idag den 8 maj där vår segelflygchef Magnus Kjällström genomförde en kontrollflygning och senare tips och tricks i luften under dagen som blev för min del väldigt uppskattat. Jag som ’sen“ nybörjare (tog mitt cert med 2018 vid 52 års ålder) är visst mer rädd än alla ungdomar som börjar flyga så tidigt.

Helt fantastiskt roligt att få starta med våran tidigare VM-deltagare Magnus och träna på g-krafter, nödfallsnedbromsningar, höghastighetsflygning, korsa regnmoln, avdramatisera blåsiga landningar och framförallt att träna termik. Redan förra veckan hade jag nöjet att flyga med Bengt Karlsson i baksätet och jag är alltid så imponerad hur ni alltid lyckas hitta termik och hålla er kvar.

Mycket lärorikt, Bengt och Magnus. Så tacksam att ni tar hand om oss lärlingar. Och det gäller också alla andra som alltid ställer upp från lärarguppen, ni är grymma! 

Anledningen till den här lilla dagboksnoteringen är dock i första hand Magnus uppfinningsrikedom som visas på bifogat foto. Vi ser Magnus återigen bevisa sin gedigna teknikutbildning och precis som han tacklar termiken tacklar han vanliga jordnära begränsningar: En slang kopplad till luftventilen försedd med en gasmasksdel blir det perfekta anti-covid-skyddet för lärare i baksätet! Vi tycker att det borde patentanmälas. Det är kanske en bra affärsidé ty den nästa pestilensen kommer säkert.

Angående Covid-läget på sjukhusen ser vi ÄNTLIGEN en klar förbättring på det totala antalet, på SKAS har vi idag (måndag, reds anm.) klockan 10 ’bara“ haft 25 patienter och antalet har gått ner i hela Skaraborg.

MEN: Det finns fortfarande ganska många av dessa patienter på IVA vilket visar att en covid-infektion är inget att skoja med!

Bifogar en aktuell kurva från idag över förloppet. Ni ser på den röda kurvan att antalet IVA-patienter har alltid varit ganska stabilt; med tanke på att vi hade nästan dubbelt så mycket inneliggande under andra och tredje vågen kan vi ändå se att vi har lyckats förbättra vården (vilket framförallt beror på tidig användning av blodförtunnande och kortison) även ’intermediär“ andningshjälp (’Optiflow“, steget mellan vanlig syrgas näsgrimma och respirator) har blivit mycket mer tillgänglig, det var inte fallet förra året).

Hur som helst verkar den nu varmare årstiden och vaccinationen har lett till en förbättring, vilket är mycket glädjande. Det är dock för tidigt att slappna av för snabbt nu!

Vi har fortfarande ingen utbredd immunitet i Sverige och jag uppmanar alla igen att vaccineras så fort det blir möjligt och att vara försiktiga fram tills dess. Eller att flyga med Magnus i baksätet. Då är det nog ingen risk alls.

Hälsningar till alla andra piloter!

Michael Köster

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m Stråket ej i bruk!
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)