Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

Mats Lundqvist skänkte 15000 till LFK

Publicerad av Rasmus Johansson

Mats Lundqvist växte upp på en bondgård ett stenkast från Sävarefältet och var redan i ung ålder intresserad av segelflygverksamheten. En av de som minns Mats från den tiden är Kurt Littorin:

  Han var några år äldre än jag och vi hjälpte båda till med allt möjligt på fältet.

Från början, i mitten på 40-talet, var det Segelflyget under ledning av Lennart Ståhlfors som höll till på Sävare, och även Skövde Flygklubb hade sin verksamhet här innan fältet blev hemvist för Lidköpings-flygarna.

Mats blev tidigt materialförvaltare för klubben, en post som han skötte under många år.

– Han var en lite speciell människa men mycket ordningsam, säger Kurt Littorin.

Med tiden flyttades verksamheten till Hovby och många historier finns om hur den store och urstarke Mats höll ordning på klubben och som om det knep, själv kunde lyfta ett 200-liters bensinfat upp på ett lastbilsflak. Eller på egen hand baxa ut en folkabuss som stod inparkerad.

– Han var inte särskilt flygintresserad egentligen och hade aldrig något cert utan åkte bara med några få gånger. Det var nog mest det sociala livet på klubben som intresserade honom.

Mats var till bara för några år sedan ute på klubben då och då. Och han missade aldrig ett årsmöte, speciellt om det bjöds på god fika.

När Mats Lundqvist i höstas, vid 83 års ålder, somnade in hade han testamenterat pengar till en rad föreningar i bygden, och då även till LFK, som får 15000 kronor till den verksamhet som han själv varit med och byggt upp.

Flygklubben är mycket tacksam för detta och skänker en extra tanke till denne ordningsamme kraftkarl som inte var så mycket för att synas som för att verka. Få, om ens några, fotografier finns på honom. Och därför, om det är någon som har en bild på Mats, så får ni gärna skicka den till klubbens mail för att publicera på vår hemsida.

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)