Landningstävlingen avgjord

Publicerad av Rasmus Johansson

Det var med viss tvekan som ett antal av klubbens piloter på lördagsförmiddagen drog ut till stråk 06. En frisk vind och grå moln kan ha bidragit till denna obeslutsamhet, men väl på plats kunde tävlingarna inledas.

En nollinje bestående av orangea varselvästar lades ut och Bosse Knutsson blev förste tävlande med en landning på plus 10,2 meter. Tävlingarna fortsatte med resultat kring 10 meter och mindre, vilket kan jämföras med föregående år då resultaten pendlade mellan 100 meter minus och 100 meter plus. Klubbens piloter har uppenbarligen skärpt till sig under den gångna säsongen.

Som sjätte startande satte Anders Stenström ner HT väldigt nära nollinjen på plus 0,6 meter. Ett resultat som skulle visa sig hålla hela vägen till seger.

– Det känns jätteroligt, säger den till segelflyget nyligen återkomne Anders.

– På nåt sätt känns det som om jag för evigt satt min stämpel i klubbens historia.

Vad hade du för strategi?

– Ärligt talat så var strategin den att jag inte vill göra bort mig helt och landa 100 meter plus, berättar Anders.

I den kyliga väderleken löpte tävlingen på i snabbt tempo. Närmast att utmana Anders var Janne Andersson som landade minus 0,7 meter. Alltså endast en decimeter mer än segraren.

– Jag hade ju tänkt mig att landa på nollan, men på grund av det tidigare i veckan rekordhöga lufttrycket uppstod en effekt som kallas ATHF, Akut Temporär Hyperbarisk Fluktuation. Alltså en blixtsnabb, tillfällig och mycket kraftig ändring av lufttrycket som gjorde att maskinen flöt betydligt kortare än beräknat, bortförklarar andrapristagaren.

– Detta i kombination med en synnerligen kraftig vindskjuvning gjorde att jag missade med lite över en halvmeter, påstår han vidare.

Efterhand som tävlingen fortsatte så vågade Anders Stenström tro på en seger:

– Men jag blev lite orolig när i sista minuten en röd Saab rullade in på stråket och Torbjörn Hägnander hoppade i HT och startade, säger Anders.

Dock lyckades inte heller han slå Anders resultat och den sistnämnde förklarades som segrare i Liköpings Flygklubbs landningstävling 2016. Ett stort grattis från alla klubbmedlemmar och även från hemsidesredaktionen!

Som avslutning bjöd Rune Djärv på varm korv med bröd, vilket var mycket uppskattat bland deltagarna.

Resultatlista:

1. Anders Stenström, + 0,6 m.

2. Janne Andersson, + 0,7 m.

3. Leif Sendelius, + 2,8 m.

4. Thore Gustafsson, + 4,2 m.

5. Ingemar Ivarsson, – 4,3 m.

6. Torbjörn Hägnander, – 4, 8 m.

7. Rune Djärv, + 7,8 m.

8. Pelle Ährlund, – 8,9 m.

8. Kurt Littorin, – 8,9 m.

9. Jörgen Olsson, + 9,4 m.

10. Bosse Knutsson, + 10,2 m.

11. Ingemar Kårebäck, + 11,1 m.

12. Lennart Hägnander, + 12,6 m.

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)