Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

Tankar från en segelflygelev

Publicerad av Rasmus Johansson
Detta inlägg publicerades för mer än 1 år sedan och innehållet kan därför vara utdaterat

Som ung grabb läste jag Biggles som många andra grabbar i min egen ålder. Genom dessa böcker väcktes ett spirande intresse för flyg. Under första året på gymnasiet fick jag tillfälle att flyga på riktigt för första gången. Det var i en Bergfalke segelflygmaskin som vinschstartades. Detta var första gången jag var ute på Hovby flygplats och kom i kontakt med Lidköpings Flygklubb. Att vinschstarta i en Bergfalke var en både lite skrämmande och naturligtvis mycket häftig upplevelse för någon som aldrig flugit förr. Att få sväva som en fågel, att njuta av ett perspektiv från ovan, är en känsla som är svår att beskriva men det är en härlig känsla som man gärna vill uppleva igen och igen.

Åren gick och jag fick tillfälle att prova på att segelflyga några gånger vid så kallade ”spaka självdagar”, men tyvärr blev det inte av att komma igång att flyga på egen hand.

På senvintern i år såg jag annonsen för årets segelflygkurs och med stöd från min hustru åkte jag iväg för att få information. Sedan var det inte så svårt att bestämma sig för att haka på kursen som började i mars månad.

Teoridelen har vi haft på torsdagskvällar under mars och april. Från maj månad har den praktiska flygutbildningen pågått på tisdagskvällar och lördagar. Veckorna 27 och 28 hade vi intensivutbildning fem dagar i veckan. Här kände man verkligen att det gick framåt i utbildningen. 4 juli var en stor dag för mig då det var dags för första EK-starten, alltså att jag skulle få ge mig upp i luften för första gången utan tryggheten i att det satt en lärare bakom mig som kunde hjälpa till om det behövdes. Flygningen gick bra och det var inte utan att det fanns en hel del både glädje och stolthet hos mig när jag landat.

Nu har veckorna gått och hösten är antågande på allvar. Jag är nu inne i slutfasen av min utbildning och det är bara radiodelen som återstår. Jag hoppas att jag kan ha mitt flygcertifikat i min hand under hösten. Det har varit en mycket intressant och givande tid. Jag har också fått många nya bekantskaper i medlemmarna i Lidköpings Flygklubb. Där finns ett stort engagemang för segelflyg och för klubben hos medlemmarna och det har varit mycket givande att få vara en del av det.

Ibland har jag undrat om jag kommer att lyckas med utbildningen och har även tvivlat på min egen förmåga. Lärarna jag haft under utbildningen har gjort ett fantastiskt jobb med oss elever och har ett stort engagemang för flygklubben och oss elever. Jag har alltid känt ett stort stöd hos lärarna och litat på deras omdöme. Min upplevelse och erfarenhet från utbildningstiden i Lidköpings Flygklubb är mycket positiv. Så jag ser fram mot nya flygningar och gemenskapen i klubben.

Segelflygeleven Ingemar Ivarsson

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m Stråket ej i bruk!
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)