Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

Duon klar för flygning!

Publicerad av Rasmus Johansson

Under tisdagen var det dags: Lidköpings FK:s senaste nyförvärv, Duo Discusen SE-UYH, fick för första gången luft under vingarna med svensk registrering.

Duo-Discusen kom till Pyls Flygservice efter ett utelandningshaveri i Gardermoens FK. Vingarna var i princip hela, men kroppen avslagen. Tomas Pyls och Lidköpings FK beslöt att reparera maskinen tillsammans.

Tomas Pyls beställde en ny bakkropp från Schempp-Hirth, vilken sammanfogades med framkroppen. Under tiden började ett klubbteam under ledning av Claes Andersson att måla och slipa vingarna. När kroppen var klar målades och slipades även den.

– Ett digert arbete som troligen tagit bortåt 2000 arbetstimmar, säger Tomas Pyls.

Vingarna fick winglets och en ny stabilisator införskaffades. Maskinen är utrustad med helt nya instrument och en Zeus-computer från LX.

– Vi har kommit väldigt rätt med vikten, den är lättare än innan haveriet, berättar Tomas Pyls.

– Vi kan lasta fullt i cockpit med 110 kg i både fram och baksits samt 5 kg i bagageutrymmet, och den är jättefin att flyga, säger Tomas nöjt. Han var den förste som provflög planet som väger 415 kg tomt och får lasta upp till 700 kg.

Vad gäller då för att få flyga Duon?

– Alla som inte är tidigare influgna på typen ska göra tre starter, varav en med lärare. Den totala flygtiden ska uppgå till minst en timma, allt enligt SHB, säger Tomas. Dessutom blir det ett lättare teoretiskt prov.

Klubben vill särskilt tacka Tomas Pyls, Claes Andersson, Gösta Andersson och Leif Sendelius och alla andra som hjälpt till, för deras arbete med vad som blivit en riktigt fin flygmaskin!

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)