Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

Årets första hang- och termikflygning med Grob 115

Publicerad av Rasmus Johansson

Fick skotta en del för att komma ut med fpl från hangar. En retlig snödriva lägger sig där då snö väder kommer från norr och nord ost. Men efter en halvtimma så var det skottat o motor uppvärmd till lagom start temperatur. 

Vinden på marken bedömde jag till NW så bana 06 kanske inte var helt optimal men struten visade mer på Nord. Steg upp till 1400 ft (400+m) och tog riktning mot Kinnekulle för jag såg och kände den tilltagande vinden på höjd. Jag har flugit hang på Kinnekulle tidigare då vinden kommer från sjön så trycker det upp på en ansenlig sträcka, så även idag. 

För att få en uppfattning av styrkan på uppvind så drar jag av till 2200 och tar ner fart till mellan 70-80 kt, klaffen provar jag men optimalt läge bedömer jag från gång till gång, nu blev det kanske 5 grader. Med denna inställningen känns det tydligt vilken luft som är stigande o fallande.

Steg med ungefär 400 ft/min (2 m/s) och gjorde många slag i Nord – Sydlig riktning, upp till 3000 ft där stiget minskade. Hade också cumulus i sikte som låg närmare Mariestad. Såg att de blev mäktigare och gav snöbyar bortåt Billingen. Efter hangflygning till 3000 ft (900 m) så kom jag till dessa Cu och lite svårt var det att någorlunda centrera men till slut lyckades det mig. Steg fort upp till5000 ft (1500 m) i fritt luftrum och hade som mest 1000 ft/min (5 m/s).

Magnus Kjällström

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)