Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

Synnerligen snygg segelflygsimulator

Publicerad av Rasmus Johansson

Roger har, tillsammans med Lars Karlqvist, konverterat en LS1-kropp till en mycket snyggt byggd segelflygsimulator. Tanken är att den ska användas vid mässor, på skolor och vid andra PR-sammanhang. Däremellan ska den finnas i klubblokalen så att alla som vill kan flyga.

Kroppen kommer från den LS1 som Kurt Fridén, Magnus Källström, Stig Johansson och Sven-Erik Karlqvist köpte ny 1973 och flög med i klubben. Planet såldes sedan vidare och den sista registrerade ägaren är Arboga flygklubb. Till sist hamnade den, i något defekt tillstånd, hos Thomas Pyls som skänkte den till klubben för att använda till simulatorbygget.

Roger har fixat till finishen på kroppen och byggt en ställning på hjul till den. Alla reglage är original och fungerar som vanligt; spak, pedaler, broms, trim och bogserkoppling sitter där de ska och har full funktion.

Datorn har Roger satt ihop själv och den är optimerad för ändamålet. Simulatorprogrammet är Condor och man flyger i ett lite kuperat landskap där man själv kan välja väder och flygplanstyp. Man kan flyga banor, avance och molnflygning. Realismen är påtaglig när man ligger i en fem-metare och kurvar brant.

’Johan’ kurvar. Foto Janne Andersson

– Vissa justeringar återstår dock för att maximera flygkänslan, säger Roger.

Vad har då det hela kostat, undrar man?

– 9000 kronor allt som allt.

Och hur mycket tid har du lagt ner på projektet?

– Jag slutade räkna vid 100 timmar. Det har blivit all ledig tid på helger och alla lunchraster. Men jag har lärt mig mycket.

Så om du skulle bygga en till nu så skulle det gå mycket fortare?

– Det är möjligt, men det har varit j%#€igt jobbigt, så det är inte aktuellt. Det ska bli rätt gött att släppa det här nu och börja flyga på riktigt, avslutar Roger.

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)