Det är nu möjligt att köpa presentkort på webbplatsen. Gå till butiken

Hedersmedlem och guldmedaljör

Publicerad av Rasmus Johansson

 

För oss yngre medlemmar har bland annat Claes och  Lennart Hägnander tillsammans med Hans Folkesson sammanställt lite Stigs bakgrund, som användes för ansökan om förtjänstmedalj i guld hos SVenska Flygsportförbundet (utdelades 20 mars ¨på FSFs årsstämma i Stockholm där Stig deltog och tog emot medaljen) och den 20 april blir STig den första flygsportaren som får Västergötlands Idrottsförbunds förtjänstmedalj i guld.

Stig Johansson, född 1930, var tidigt mycket flygintresserad och började segelflyga redan 1948. Stig har därefter flugit varje säsong och är fortfarande mycket aktiv både som lärare och RST-deltagare.

Stig är också klubbens RST-samordnare och ivrig GPS-användare.

Redan 1950 blev Stig Glidflyginstruktör, GIK och året därpå segelflyginstruktör, SIK. 1952 hölls den första DK-lärarkursen med Stig som en av deltagarna varvid han tilldelades lärarbevis. Den lärarutbildning som Stig erhöll vid denna kurs motsvarar till 70% vad dagens lärarkurser omfattar och han var alltså en verklig pionjär vad gäller modern DK-utbildning.

Sedan denna kurs har Stig varit aktiv lärare kontinuerligt utan uppehåll och deltar fortfarande aktivt i LFK:s utbildningsverksamhet både som teori och praktiklärare.

Vi bedömer att Stig utbildat ca 400 elever och dessutom flugit kontrollstarter, provstarter, m.m. med över 1000 personer.

Utöver denna fantastiska utbildningsinsats har Stig varit aktiv styrelseledamot i många år och segelflygchef hela perioden 1954 – 1969. Genom sitt stora teknikintresse har Stig varit aktiv konstruktör vid LFK:s 3 st vinschbyggen, samt i högsta grad deltagit i byggnationen av dessa.

Trots god konstruktiv förmåga är Stig en mycket duktig praktiker och har bl.a. utfört all schaktning, gjutning och smidesarbeten i samband med bygge av hangar och klubbhus.

Vid sidan av allt detta arbete och en stor familj har Stig också varit en aktiv tävlingspilot, (DM, SM, RST, m.m.), och den drivande personen för moderna flygplan och för tävlingsflygning på 50. 60. 70 och 80-talet.

I april 2010 fyller Stig 80 år och han kommer då att utnämnas till hedersmedlem i Lidköpings Flygklubb, det är vår förhoppning att FSF kan tilldela en guldmedalj till Stig vid årsmötet den 20 mars.

Mån
Tis
Ons
Tors
Fre
Lör
Sön

Fältet (LDK/ESGL)

Radiofrekvens
131.765 Mhz
Bana 06/24
Asfalt 1990m
Stråk 06/24
Gräs 875m
Höjd över havet
ca. 60m (199ft)